Het gaat hier natuurlijk om algemene percentages, want de recidive kan variëren op basis van de opgelegde straf of maatregel, ingezette interventies en achtergrondkenmerken van de betreffende daders. Maar hierover zijn maar heel beperkt gegevens bekend.
Een goede re-integratie van justitiabelen is een basisvoorwaarde voor recidivebeperking!
Re-integratie is gericht op maximale autonomie voor de justitiabele, waarbij goede zorg en begeleiding wordt verleend terwijl tegelijkertijd de veiligheid van de omgeving wordt beschermd.
Op dit congres en in het daarbij behorende boek zal worden ingegaan op de omvang van recidive, maar vooral ook op de vraag hoe recidive kan worden beperkt.
Daarom zal door diverse ter zake deskundige sprekers en auteurs worden ingegaan op specifiek te onderscheiden groepen, zoals jongeren en vrouwen.
Diverse omstandigheden die recidive kunnen bevorderen (zoals financiële problemen/schulden), afwezigheid van de juiste nazorg (zoals bijvoorbeeld bij kort gestraften) zullen worden besproken. Ook zal worden ingegaan op nieuwe vormen van recidive zoals cyber assisted, digitale oplichting en criminele uitbuiting.
Een belangrijke component van het congres en het boek betreft natuurlijk het terugdringen van recidive door middel van reclassering, (overige)forensische zorg en methodische aspecten en specifieke (gedrags)interventies. Een nieuwe, veelbelovende aanpak zal worden gepresenteerd, waarbij ook een ex-gedetineerde/ervaringsdeskundige zal ingaan op de vraag wat (vermoedelijk) wel en niet helpend is.
[1] Verweij, S., Tollenaar, N., Teerlink, M. & Weijters, G. (2021). Recidive onder justitiabelen in Nederland. Den Haag: WODC (Cahier) 2021-21. Kamerstuk 29 279 nr. 333