Contact|

Recidivecongres


26 juni 2025 | Van der Valk Zuidas, Amsterdam

Inleiding

De aanpak van recidive vraagt van de professional te balanceren tussen zorg, veiligheid en autonomie.

De bedoeling van straffen en strafrechtelijke interventies is om mensen die een delict hebben gepleegd te laten stoppen met het plegen van delicten. Maar desondanks blijken velen toch te recidiveren. Met recidive wordt in strafrechtelijk kader de herhaling van strafbaar gedrag bedoeld. Volgens een publicatie van ‘Parlement en Wetenschap’ uit 2021 recidiveert ruim een kwart van de volwassen veroordeelden en ruim een derde van de minderjarige veroordeelden ten minste een keer in een periode van twee jaar na veroordeling. Deze getallen worden vermoedelijk hoger bij een langer tijdsinterval. Van alle strafzaken van meerderjarigen komt een fors deel op het conto van recidivisten: 70%. Bij minderjarigen is dat 40%.[1] Deze percentages zijn al gedurende lange tijd tamelijk stabiel.

Het gaat hier natuurlijk om algemene percentages, want de recidive kan variëren op basis van de opgelegde straf of maatregel, ingezette interventies en achtergrondkenmerken van de betreffende daders. Maar hierover zijn maar heel beperkt gegevens bekend.

Een goede re-integratie van justitiabelen is een basisvoorwaarde voor recidivebeperking!

Re-integratie is gericht op maximale autonomie voor de justitiabele, waarbij goede zorg en begeleiding wordt verleend terwijl tegelijkertijd de veiligheid van de omgeving wordt beschermd.

Op dit congres en in het daarbij behorende boek zal worden ingegaan op de omvang van recidive, maar vooral ook op de vraag hoe recidive kan worden beperkt.
Daarom zal door diverse ter zake deskundige sprekers en auteurs worden ingegaan op specifiek te onderscheiden groepen, zoals jongeren en vrouwen.
Diverse omstandigheden die recidive kunnen bevorderen (zoals financiële problemen/schulden), afwezigheid van de juiste nazorg (zoals bijvoorbeeld bij kort gestraften) zullen worden besproken. Ook zal worden ingegaan op nieuwe vormen van recidive zoals cyber assisted, digitale oplichting en criminele uitbuiting.

Een belangrijke component van het congres en het boek betreft natuurlijk het terugdringen van recidive door middel van reclassering, (overige)forensische zorg en methodische aspecten en specifieke (gedrags)interventies. Een nieuwe, veelbelovende aanpak  zal worden gepresenteerd, waarbij ook een ex-gedetineerde/ervaringsdeskundige zal ingaan op de vraag wat (vermoedelijk) wel en niet helpend is.


[1] Verweij, S., Tollenaar, N., Teerlink, M. & Weijters, G. (2021). Recidive onder justitiabelen in Nederland. Den Haag: WODC (Cahier) 2021-21. Kamerstuk 29 279 nr. 333