1. Terugkerende zedendelinquenten, COSA (Circles of Support & Accountability)
Wanneer bekend wordt dat een veroordeelde zedendelinquent terugkeert in de wijk, veroorzaakt dat vaak onrust. COSA (Circles of Support and Accountability) is een uit Canada en Engeland overgewaaide aanpak, waarbij medeburgers een zedendelinquent ondersteunen bij een veilige terugkeer en het voorkomen van recidive. In de deelsessie worden werkwijze, onderliggende mechanismen, effectiviteit en stand van zaken met betrekking tot Nederlandse cirkels uiteengezet.
Drs. Mechtild Höing, onderzoeker, Expertisecentrum Veiligheid Avans Hogeschool.
2. Critical Time Intervention bij ex-gedetineerden
Deze deelsessie geeft een toelichting op de uitgangspunten, principes en de trajectmatige werkwijze van CTI. Aan de orde komen de resultaten van een pilot van CTI bij ex-gedetineerden, evenals de voorwaarden voor een adequate implementatie en borging van CTI.
Prof.dr. Judith Wolf, hoofd van het onderzoekscentrum Impuls-Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg van het Radboudumc Nijmegen en directeur van de Academische werkplaats Opvang & herstel en van de Academische werkplaats OGGZ.
3. Privacy in de keten
Terugdringen van recidive en weer participeren in de samenleving vragen om een nauwe samenwerking tussen justitie-partners en niet-justitiële partners zoals gemeenten, zorginstellingen, woningcorporaties etc. Die nauwe samenwerking is een onontbeerlijke voorwaarde om de justitiële en maatschappelijke interventies goed op elkaar af te kunnen stemmen om de doelen terugdringen recidive en weer participeren zo goed mogelijk te realiseren. Dit vraagt om uitwisselen van informatie. Hoe u dat op zorgvuldige wijze kunt doen, krijgt u met veel handvatten voor de dagelijkse praktijk aangereikt.
Mr. Jolanda J.A. van Boven, directeur VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau, Arnhem. Mede-initiatiefnemer Leertuin Samenwerken aan Zorg & Veiligheid en de Stichting Veilige Haven.
4. Zijn ze wel welkom?
Mensen met een LVB die terugkeren in de maatschappij
Jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking komen soms na jaren behandeling en/of verblijf in gesloten instellingen weer in de maatschappij. Maar zit die maatschappij wel op hun te wachten en hoe vergaat het hun dan? Recent onderzoek naar de ervaringen van LVB'ers werpt een nieuw licht op de mogelijkheden voor deze medeburgers om zich staande te houden in onze samenleving.
Dr. Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg, Expertisecentrum Jeugd Hogeschool Leiden.